Diëtist Aileen de Vogel in Dordrecht en omstreken. Voedings-, dieet- en leefstijladvies.

Blog

Conceptie

Is het verstandig glijmiddel te gebruiken bij kinderwens

Is het verstandig glijmiddel te gebruiken bij kinderwens

Maar jij bent toch diëtist, vanwaar dit onderwerp?

In de praktijk krijg ik regelmatig vragen over voeding en leefstijl betreffende een kinderwens. Niet heel vaak wordt er gesproken over het gebruik van glijmiddel. Omdat dit toch een belangrijk onderwerp is wilde ik er een stukje over schrijven voor op mijn website.

Woestijn kat

Laten we eerlijk zijn, down under is het niet altijd even vochtig. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Denk aan medicijngebruik, daling van oestrogeen (bijv. door de overgang), stress, irritatie door intiem producten en ga zo maar door.

In een onderzoek uit 2003 kwam naar voren dat 75% van de stellen die zwanger proberen te worden wel eens last heeft van vaginale droogheid. Een van de oorzaken zou kunnen komen doordat de gemeenschap meer gepland is. Een veel voorkomende reden van vaginale droogte is namelijk; te weinig opwinding.

Beste glijmiddel is je eigen vocht

Het beste is je eigen vocht om alles soepel te laten verlopen. Belangrijk is om voldoende opgewonden te raken en de tijd hiervoor te nemen.

Lukt dit niet of onvoldoende kun je eventueel gebruik maken van glijmiddel. Het is daarbij wel belangrijk om voor eentje te kiezen die geschikt is bij zwangerschapswens.

Zaadvriendelijk glijmiddel

De meeste van de algemeen verkrijgbare glijmiddelen zijn schadelijk voor het zaad. Er bestaan speciale zaaddodende pasta’s en glijmiddelen waar expliciet op vermeld staat dat ze zaaddodend zijn. Echter ook de glijmiddelen waar niks op staat bevatten vaak ongunstige stoffen die de mobiliteit (bewegelijkheid) van het zaad doen afnemen.

In een artikel van Huisarts & Wetenschap van 2011 wordt geadviseerd; indien glijmiddel noodzakelijk is gebruik te maken van een conceptie vriendelijk glijmiddel. Er wordt hier verwezen naar een merk dat uit de handel is. Na wat speurwerk kwam ik zelf op de merken Concieve en Prefert uit die claimen passend te zijn.

Note; het doel van deze tekst is enkel om te informeren en kan niet gezien worden als medisch advies. Contacteer voor persoonlijk advies altijd je behandeld arts of huisarts.

Misschien ook interessant; Vruchtbaarheid